måndag 23 juli 2012

Uppvärmning

Ingen eller helt enkelt för dålig uppvärmning kan leda till sen- muskel- och ledskador! Inte nog med att kroppstemperaturen och muskeltemperaturen ökar i kroppen för att förbereda den för de kommande övningar och belastning, så förbereder sig kroppen även psykiskt. Med psykiskt menar jag att man många gånger kommer ner till träningsytan och inte riktigt är redo för den kommande träningen, koncentrationen finns helt enkelt inte där. Men med en ordentlig uppvärmning börjar man fokusera och hitta motivationen då man förbereder sig för det kommande arbetet!

En ordentlig uppvärmning inför ett träningspass har en prestationshöjande effekt! För att få så bra prestationshöjande effekt som möjligt bör man värma upp i minst 10 minuter. Det kan bl.a. vara i form av någon konditionsmaskin eller ett enkelt hopprep. Samtidigt kan det även kombineras med dynamiska rörlighetsövningar under och/eller efter uppvärmningen.

Innan en muskel blir uppvärmd är den hyfsat oelastisk vilken riskerar att brista om någon hastig rörelse utförs. När vi värmer upp ökar även syretransporten och transporten av näringsämnen till musklerna samtidigt som man förbereder energisystemen att producera mer energi. Det är viktigt att värma upp!

  • Minst 10 minuter
  • Intensiteten bör successivt öka
  • Konditionsmaskin/löpning ute alt. ett hopprep + dynamiska rörlighetsövningar

Inom konditionsträning använder man sig av ett begrepp vid namn syreskuld. Detta stadium uppstår då kroppen arbetar i en för hög intensitet i förhållande till hur kroppen förberett sig för arbetet. För lite syre tillförs helt enkelt till de muskelceller som behöver mer. Ett exempel kan vara att du plötsligt måste springa för att hinna med tåget och trots att du sedan står eller sitter still så flåsar du. Det som händer då är att du betalar tillbaka skulden genom att andas hastigt. 

Om du är medveten om intensiteten till det kommande arbetet kan det vara bra att hitta ditt steady state! Allright... vad är steady state? Jo, när tillgång och efterfrågan på syre hamnar i balans. Med andra ord, muskelcellerna behöver en viss mängd syre beroende på intensitet, när de har fått de så har vi uppnått steady state! Ju bättre tränad du är desto snabbare hittar du det! Därför påpekar jag återigen - intensiteten bör öka gradvis - annars får man syreskuld och man drar på sig mjölksyra vilket i slutändan kan ha en negativ effekt på träningen! Får man syreskuld så måste man betala tillbaka den vilket innebär att intensiteten måste sänkas - ordentligt!



Träna hårt - arbeta mot dina mål - men glöm inte, VÄRM UPP!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar