måndag 9 juli 2012

Blodtrycket

Högt blodtryck (HYPERTONI) blir allt vanligare bland den svenska befolkningen. Flertalet är födda med det medan andra får det med tiden. Delar av det har mycket med din livsstil att göra! Hur fysiskt aktiv är du om dagarna? Vad stoppar du i dig för mat och vad för dryck?

Ju äldre du blir resulterar det oftast i att du blir mindre fysiskt aktiv. Mindre fysiskt aktiv = komplikationer/sjukdomar = den ena leder till den andra och du måste avsätta tid för det! Har du inte tid att avsätta för fysisk aktivitet, måste du förr eller senare avsätta tid för sjukdom!! Så varför vänta? Förebygg! Träna inte för att bli yngre - träna för att bli gammal - förläng ditt liv! Bli starkare så du har möjlighet att göra mer när du blir äldre!

Blodtrycket har ett Systoliskt (över) och ett Diastoliskt (under) blodtryck.

Normalt blodtryck: 120/80 mmHg (millimeter kvicksilver)
Högt blodtryck: 140/90 mmHg
Ca >180/105 mmHg (viloblodtryck) bör man inta läkemedel först då det inte räcker med fysisk aktivitet och kost - därefter använda fysisk aktivitet som behandling.

Vid ett blodtryck på 200/115 mmHg får du absolut inte utsätta dig för fysisk aktivitet! FÖRBJUDET!! (ev.yrsel, huvudvärk, förändrat allmäntillstånd = åk akut till sjukhus!)

Formeln för blodtryck: BT = HF (hjärtfrekvens) x SV (slagvolym) x PR (perifiert resistens/kärlmotstånd)

Personer med en högre kondition och har högt blodtryck har lägre risk för generell död, jämfört med personer med rekommenderat blodtryck och har låg kondition! (Blair et al., 1989)


Sänkt puls i vila (vilopuls) och vid submaximalt arbete leder till att man sänker blodtrycket. Det sker ett sänkt kärlmotstånd pga fler kapillärer, du får en förbättrad venös kapacitet (blodets väg genom venerna tillbaka mot hjärtat), förbättrad insulinkänslighet och minskad inlagring av blodfetter i kärlen då mängden av det goda kolesterolet HDL ökar. Med andra ord: Fysisk aktivitet sänker ditt blodtryck!!


Med regelbunden konditionsträning sänks blodtrycket med 7 mmHg systoliskt och 5 mmHg diastoliskt. Styrketräning har även det god inverkan på blodtrycket då det vid regelbunden träning sänker blodtrycket 3-4 mmHg systoliskt och 3-4 mmHg diastoliskt. Regelbundet för mig innebär inte 1-2 gånger i veckan - snarare 3-5 gånger i veckan! Hur prioriterar du dina vardag? Hur mycket värdesätter du din hälsa?


Vilka behandlingsåtgärder ska du vidta om du har högt blodtryck? 

Vi börjar med livsstilsåtgärder:

  • Fysisk aktivitet (HF och PK ned)
  • Minska intag av fett, salt, socker i kosten (PK ned)
  • Gå ned i vikt (HF och PK ned)
  • Sluta röka (HF och PK ned)
  • Inta alkohol med måtta (HF och PK ned)
  • Undvik stress (HF och PK ned)
Vid behov av läkemedel bör du diskutera med din läkare!
Blodtrycksmätare + stetoskop
Pris: ca 200-300 kr


Blodtrycksmätare automatisk
Pris: ca 300-700 kr

Återigen ett lite längre inlägg som jag hoppas ni tagit er igenom! Förhoppningsvis leder denna information till någon nytta och att jag inspirerar dig till att ändra dina livstilsvanor till de bättre!


Lämna gärna kommentarer nedan om vad ni tycker om detta inlägg! Tack! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar