måndag 22 oktober 2012

Myter - sant eller falskt?

Som ni har märkt så har bloggen och vilat den senaste månaden. Detta på grund av tidsbrist då jag på sistone varit upptagen med studier och arbete - men dags att komma igång igen! I de kommande inläggen kommer jag att lyfta fram myter inom träning - styrketräning, muskler, konditionsträning, rörlighetsträning, mat och dryck samt fettförbränning. Just i detta inlägg kommer jag att lyfta fram ett antal myter inom träning generellt... vilken/vilka har du hört - vad har du att säga om dessa påståenden nedan?


Myter - Svar:


Jag har bra grundkondition och styrka, så jag behöver inte träna.

Kondition är som bland annat balans och styrka en färskvara som inte kan lagras. För att behålla konditionen krävs regelbunden träning.

Jag är så trött i huvudet efter jobbet att jag inte orkar träna.

När du tränar minskar ofta den psykiska spänningen och du känner dig mer pigg. Kroppen vänjer sig vid en belastning som är högre än den i din vardag vilket gör att dagarna kan kännas lättare och att du har mer ork. Träningen kräver kontinuitet för att den ska bli positiv - annars känns det som första gången varje gång - jobbigt enligt vissa - tålamod!

Jag behöver inte gå ner i vikt, så jag behöver inte träna.

Träning har som jag i tidigare inlägg nämnt andra positiva effekter än viktnedgång. Träning medför att du får en bättre kondition, ökat välbefinnande, mer stresstålig, förbättrad styrka och ork bland mycket annat. Se inlägg om

Man måste träna sju dagar i veckan året runt för att träningen ska ge resultat.

Som motionär räcker det att träna två till tre gånger i veckan. Även som nybörjare krävs det minimum två gånger men rekommenderar tre gånger i veckan för att kroppen ska vänja sig och att du ska få kontinuitet i träningen. Programera in träningen i din vardag - därefter blir den automatiserad. Träningen ska helst vara jämnt fördelad under veckan då musklerna i genomsnitt behöver 24-48 timmar för att återhämta sig. Beroende på hur vältränad du är så skiljer sig hur mycket återhämtning musklerna behöver (mellan 12-72 timmar). Träningen påverkas inte om du tar en veckas ledigt. Ett kortare uppehåll i träningen ger kroppen en garanterad återhämtning för att träningen ska bli mer effektiv

Jag har aldrig tränat i hela mitt liv, så det är för sent att börja.

Det är aldrig för sent att börja träna. Vissa tränar för att hålla sig unga, andra tränar för att bli gamla. Börjar du träna vid hög ålder bör du dock vara noga med att träna på lätt nivå och successivt höja belastningen. Det finns studier som visar att träning ger resultat upp tills du är 90 år. Jag vill tillägga att jag under ett projekt med äldre tränade en dam som var 93 år och som endast såg 20% på det ena ögat. Hon var där 2 gånger i veckan. Hur ofta tränar du?

Jag hinner inte träna.

Vill man något så hittar man tid för det. På ett eller annat sätt lyckas vi alltid finna tid för saker vi vill göra. Det är 168 timmar på en vecka - låt säga att du arbetar/studerar 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan - 40 timmar + transport fram och tillbaka från hemmet, låt säga två timmar om dagen - då är vi upp i 50 timmar. Sen så säger vi att du sover 8 timmar per natt under hela veckan vilket ger oss 56 timmar. Vi är uppe i 106 timmar - 62 timmar kvar att disponera. Du äter en del under dagarna, frukost (30 min/dag - lunch 1 tim/dag - middag 1tim/dag - fika 30 min/dag och du gör det 7 dagar i veckan vilket tar 21 timmar av din tid. Med andra ord har du 41 timmar kvar att träna under... Det finns säkerligen flera saker att ta hänsyn till... men lyckas du inte avsätta 4-5 timmar (då har jag räknat med transport, träning och dusch) i ditt veckoschema åt träning så undrar jag om du prioriterar din hälsa före annat mindre viktigt? Se över ditt schema - behöver du tips på när du kan planera in din träning så kontakta mig!



Fortsättning följer... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar