tisdag 23 oktober 2012

Träningsvärk - farligt?


Då fortsätter vi... gårdagens inlägg var mer övergripande om träning. Idag tänkte jag prata lite om träningsvärk. Den som inte lyckats få träningsvärk har missat en speciell känsla som man ibland både vill gråta till men även skratta mycket åt. Att inte kunna gå i trappor eller gå överhuvudtaget dagarna efter ett tufft träningspass kan se bra roligt ut, eller vad säger ni som varit med om det? Hehe, hursomhelst väljer att inte gå in på alltför mycket på det men är det så att du undrar något utöver det jag nämner nedan - maila mig så lyfter jag fram det!


 Träningsvärk kan uppfattas som väldigt skönt av vissa medan andra tror att de är skadade och undviker träning. Många som precis börjat med någon form av träning slutar faktiskt inom kort för att de har "ont" i musklerna - något som skrämmer de och får dessa personer att tro att träning "inte är något för dom" - träning är för alla - det handlar bara om att börja på en lättare nivå och successivt öka så att man vänjer kroppen med den överbelastning som sker. Ju bättre tränad du är desto mer sällan får du träningsvärk - du blir helt enkelt bra på det du gör - men utför du något som du inte brukar göra så kan träningsvärken göra sig påmind oavsett hur ofta och hur mycket du tränar.

Om jag inte får träningsvärk så har träningen inte gett någon effekt.

Träningsvärk är små skador i bindväven som omger musklerna och inne i muskelcellerna. Det som sker är att små bristningar i muskelcellerna uppstår oftast av nya och ovana övningar. Excentrisk träning resulterar främst i träningsvärk då du håller emot en vikt på tillbakafasen. Har du inte tränat/genomfört vissa moment på bra länge så kan du räkna med träningsvärk när du kommer igång igen. Träningsvärk är inte farligt och fungerar inte heller som ett mått om träningen varit effektiv eller inte. Full effekt av träningen kan uppnås utan att få träningsvärk.

Jag blir av med träningsvärken genom att köra stenhårt dagen efter.

Har du fått träningsvärk så går den vanligtvis över inom några dagar. Genom att hålla igång blodcirkulationen i kroppen så underlättar du läkningen. De slaggprodukter som bildats sedan tidigare sköljs undan av det cirkulerande blodet. Så ut och promenera, löp, simma eller varför inte ett lättare cirkelpass där du håller igång konditionen på låg till medelintensiv nivå. Undvik full intensitetsnivå med alltför tunga vikter och för hög belastning!

Jag blir av med träningsvärken när jag stretchar.

Det finns de som påstår att man genom stretching kan bli av med träningsvärk. Föreställ dig ett öppet sår i huden - så tar du och drar huden på respektive sida om såret - lite svårt att läka när du drar isär den va - samma sak med en muskel där du drar isär en bristning. Utför mycket hellre aktiviteter som ökar blodcirkulationen så går det över inom någon dag.
En lättare regel är: 
- Ju värre träningsvärken är det desto lättare bör ditt träningspass de kommande dagarna vara. Bestäm hur hårt du ska träna innan passet startar så att du inte "bara kör" - du får effekt av din träning även vid lättare intensitet - musklerna återhämtar sig och du kan köra hårdare framöver. 

Har du däremot aldrig haft träningsvärk men skulle mer än gärna vilja känna den känslan så går det att ordna - I promise! =)

måndag 22 oktober 2012

Myter - sant eller falskt?

Som ni har märkt så har bloggen och vilat den senaste månaden. Detta på grund av tidsbrist då jag på sistone varit upptagen med studier och arbete - men dags att komma igång igen! I de kommande inläggen kommer jag att lyfta fram myter inom träning - styrketräning, muskler, konditionsträning, rörlighetsträning, mat och dryck samt fettförbränning. Just i detta inlägg kommer jag att lyfta fram ett antal myter inom träning generellt... vilken/vilka har du hört - vad har du att säga om dessa påståenden nedan?


Myter - Svar:


Jag har bra grundkondition och styrka, så jag behöver inte träna.

Kondition är som bland annat balans och styrka en färskvara som inte kan lagras. För att behålla konditionen krävs regelbunden träning.

Jag är så trött i huvudet efter jobbet att jag inte orkar träna.

När du tränar minskar ofta den psykiska spänningen och du känner dig mer pigg. Kroppen vänjer sig vid en belastning som är högre än den i din vardag vilket gör att dagarna kan kännas lättare och att du har mer ork. Träningen kräver kontinuitet för att den ska bli positiv - annars känns det som första gången varje gång - jobbigt enligt vissa - tålamod!

Jag behöver inte gå ner i vikt, så jag behöver inte träna.

Träning har som jag i tidigare inlägg nämnt andra positiva effekter än viktnedgång. Träning medför att du får en bättre kondition, ökat välbefinnande, mer stresstålig, förbättrad styrka och ork bland mycket annat. Se inlägg om

Man måste träna sju dagar i veckan året runt för att träningen ska ge resultat.

Som motionär räcker det att träna två till tre gånger i veckan. Även som nybörjare krävs det minimum två gånger men rekommenderar tre gånger i veckan för att kroppen ska vänja sig och att du ska få kontinuitet i träningen. Programera in träningen i din vardag - därefter blir den automatiserad. Träningen ska helst vara jämnt fördelad under veckan då musklerna i genomsnitt behöver 24-48 timmar för att återhämta sig. Beroende på hur vältränad du är så skiljer sig hur mycket återhämtning musklerna behöver (mellan 12-72 timmar). Träningen påverkas inte om du tar en veckas ledigt. Ett kortare uppehåll i träningen ger kroppen en garanterad återhämtning för att träningen ska bli mer effektiv

Jag har aldrig tränat i hela mitt liv, så det är för sent att börja.

Det är aldrig för sent att börja träna. Vissa tränar för att hålla sig unga, andra tränar för att bli gamla. Börjar du träna vid hög ålder bör du dock vara noga med att träna på lätt nivå och successivt höja belastningen. Det finns studier som visar att träning ger resultat upp tills du är 90 år. Jag vill tillägga att jag under ett projekt med äldre tränade en dam som var 93 år och som endast såg 20% på det ena ögat. Hon var där 2 gånger i veckan. Hur ofta tränar du?

Jag hinner inte träna.

Vill man något så hittar man tid för det. På ett eller annat sätt lyckas vi alltid finna tid för saker vi vill göra. Det är 168 timmar på en vecka - låt säga att du arbetar/studerar 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan - 40 timmar + transport fram och tillbaka från hemmet, låt säga två timmar om dagen - då är vi upp i 50 timmar. Sen så säger vi att du sover 8 timmar per natt under hela veckan vilket ger oss 56 timmar. Vi är uppe i 106 timmar - 62 timmar kvar att disponera. Du äter en del under dagarna, frukost (30 min/dag - lunch 1 tim/dag - middag 1tim/dag - fika 30 min/dag och du gör det 7 dagar i veckan vilket tar 21 timmar av din tid. Med andra ord har du 41 timmar kvar att träna under... Det finns säkerligen flera saker att ta hänsyn till... men lyckas du inte avsätta 4-5 timmar (då har jag räknat med transport, träning och dusch) i ditt veckoschema åt träning så undrar jag om du prioriterar din hälsa före annat mindre viktigt? Se över ditt schema - behöver du tips på när du kan planera in din träning så kontakta mig!



Fortsättning följer... 

söndag 16 september 2012

Pass 4 av 4

Tre pass av fyra i mitt splittade program har redovisats vilket gör att det återstår ett att framföra! Det fjärde passet består dels av olympiska lyft men även kompletterat med simpla övningar för rumpan!

Thrusters
  • SDHP - Sumo deadlift high pull
  • Thrusters
  • Snatch
  • Frivändning
  • Höftpress med vikter på bänk
  • Gummiwalk åt sidan
  • Bålrotation i cable



Övningarna ovan är komplexa och instabila och genomförs med explosivitet och hög acceleration. Då mycket energi går åt denna typ av övningar så kräver kroppen några minuter längre vila mellan seten. Det är för övrigt otroligt viktigt att värma upp ordentligt innan aktiviteten. Jag rekommenderar ca 10 minuter uppvärmning kombinerat med rörlighet! Se till att höja kroppstemperaturen och muskeltemperaturen samtidigt som du väcker kroppen och mjukar upp för bättre och mer kvalitativa utföranden. Tekniken är a och o så full fokus på det! Begränsar rörligheten ditt utförande så bör du vänta med att köra dessa övningar tills du har rätta förutsättningar för korrekt utförande! Investera i några timmar med en personlig tränare så att du får ett skräddarsytt träningsprogram och vägledning för att uppnå dina mål så säkert och effektivt som möjligt!

Frivändning
Övningsval för enbart ben:

  • Knäböj
  • Raka marklyft
  • Utfallsgång med/utan belastning
  • Sidutfall
  • Benspark i maskin
  • Vadpress maskin/hantel/egen kroppsvikt

Mitt mål med träningen är muskeltillväxt samt mer uthålliga muskler - detta splittade program är ett nytt block för mig att utföra och kämpa igenom - utmana mig själv och se till att göra mitt bästa vid varje träningstillfälle! Mål med träningen är viktigt att ha för att lättare kunna uppnå resultat! Som jag tidigare nämnt ska målen vara SMARTA - remember? Ta en titt på tidigare inlägg så förstår du vad jag menar - tills vidare - lycka till med träningen och må din hälsa vara på topp!

fredag 14 september 2012

Pass 3 av 4

Fredagkväll och kyligt ute gör att man efter dagens aktiviteter väljer att slänga sig i soffan och njuta av lugnet en stund! Efter en tidig morgon och regn hela dagen i stort sett passar man på att få saker och ting gjorda som man vanligtvis prioriterar bort när solen skiner! Något jag inte prioriterar bort är min träning, det finns alltid tid för det - jag investerar i mig själv och i min hälsa! Gör du?

Pass 3 av 4 - Axlar-Triceps-Transversus abd.

  • Militärpress*
  • Axelpress hantel*
  • Sittande sidolyft
  • HALO
  • Omvända flyes cable/dap/kinesis
  • Utåtrotation axel cable
  • Tricepspress rep*
  • Omvänd tricepspress
  • Bålrotation viktskiva
  • Bålrotation cable


8-10 reps á 2-3 set - mage 8-10 per sida - 2-4 reps á ett set på övningar markerade med *


Alternativa övningar till de ovan:
  • Axelpress i SMITH-maskin
  • Axelpress i maskin
  • Sidolyft i maskin
  • Omvända flyes i maskin

Viktigt att du är säker på utförandet i de övningar du genomför - har du precis börjat träna rekommenderar jag att väljer mer stabila och isolerade övningar (de alternativa övningarna) medan de övningar i pass 3 är komplexa och instabila och bör tillämpas först efter en större vana och mer erfarenhet av träning. Lär känna din kropp och bli medveten om hur den fungerar - ha tålamod - nya rörelser tar tid att lära in!

Axelpartiet är ett stort problemområde och skadas lätt - likaså som man i det partiet tenderar att vara orörlig - vilket begränsar tekniken och skaderisken ökar - blunda inte för problemet - ta tag i det!

Jag har övningarna som hjälper dig - kontakta mig!

torsdag 13 september 2012

Pass 2 av 4

Splittad träning i form av 4-split är det som gäller nu. Häromdagen presenterades pass 1 - här nedan följer del två av fyra - Rygg-Biceps-Sneda bukmuskeln:


  • Chins*
  • Hantel rodd*
  • Räckhäv
  • Latsdrag cable*
  • Omvända flyes
  • Bicepscurl hantel* i superset med diagonal bicepscurl hantel
  • Bicepscurl stång
  • Ryggresning
  • Sidoplanka med dopp i superset med sidböj med viktskiva

Övningar med * belastas med ett extra set á 2-4 reps! Annars gäller 8-10 reps á 2-3 set - sista punkten med superset väljer jag att köra på tid 35 sekunder per sida á 2-3 varv! Jag väljer att plocka bort marklyft från detta block då jag kört det i mina senaste upplägg - men det återkommer framöver! Känner du för att ha med det i ditt upplägg så lägg till det - då skulle jag fundera på att ta bort en övning exempelvis ryggresning. 

Passet ovan kräver mycket energi (gäller även hela upplägget med alla andra pass) så se till att i god tid innan ca. 2-3 timmar, fått i dig långsamma kolhydrater - du bör även under tiden du nu tränar vara noga med ditt proteinintag - för att inte bryta med musklerna bör protein tillsättas var tredje timme i en mängd mellan 10-20g samt en större måltid efter passet efter tallriksmodellen! Beroende på målet med din träning varierar kosten - den skiljer sig även beroende på vilken träningsform du kör! Olika typ av träning behöver olika typ av bränsle! 


Maila mig ditt mål med träningen - hur du tränar - vad och när du äter+dricker samt i vilken mängd så hjälper jag dig och vägleder dig till en metod som passar dig och dina mål med träningen!

neerko_hotmail.com
neerko at INSTAGRAM

söndag 9 september 2012

Pass 1 av 4

Jag väljer att presentera ett pass i taget - det pass jag själv kör samt alternativa övningar till mina val. Nedan följer del ett av fyra - Bröst - Raka bukmuskeln!

Pass 1: 8-10 reps x 2-3 set + ett avslutande set med 2-4 reps (gäller övningar markerade med *)

  • Bänkpress*
  • Bröstpress hantlar lutande bänk*
  • Dips*
  • Flyes cable uppåt
  • Flyes cable nedåt
Triset i kommande magövningar - 2-3 set:
  • Sittande crunches med motstånd (20 st)
  • Plankan (1 min)
  • Situps (20 st)


Viktigt att du pressar dig själv samtidigt som du är försiktig med ökningen av vikterna - rekommenderar att du ökar vikten med 2,5 kg per set om du lyckas genomföra det bestämda antalet reps med god teknik. För snabb ökning kan leda till inflammationer i senor och i fästen då musklerna växer snabbare är dessa. Glöm inte att värma upp ordentligt - höj kropps- och muskeltemperaturen - använd crosstrainer kombinerat med dynamisk rörlighet för optimal uppvärmning. Jag brukar ta ett set på 15-20 reps med enbart skivstången för att bana in rörelsen för kommande set med högre belastning.


Alternativa övningar i maskin och med kroppsvikt:

  • Armhävningar
  • Bröstpress maskin
  • Bröstpress uppåt maskin
  • Dips i maskin (med hjälp av vikter att ta sig upp)
  • Bröstflyes i maskin

Dags för lite återhämtning i form av sömn - imorgon - ny  vecka - ny dag - nya tag!

neerko at instagram
neerko_@hotmail.com

tisdag 4 september 2012

Efter vilodagar...

... är det dags för nya tag!


Som ni har märkt på sistone har jag pga tidsbrist inte kunnat vara lika aktiv med bloggen! Men skärpning ska ske och nya inlägg ska komma löpande! Metoden som jag valt att testa under de gångna veckorna har väl gått sisådär måste jag erkänna. Sommaren och bristen på ledighet har gjort att kroppen inte hunnit återhämta sig tillräckligt för att strikt följa samtidigt som jag känner att jag haft tillräckligt med energi i vardagen som jag krävt för fullt möjligt utförande av övningar. Jag valde till följd av detta att i förra veckan ta ledigt från träningen i några dagar och känner mig mycket piggare och energifylld denna vecka där jag har satt igång med ett nytt block i min träning och valt att dela upp det ytterligare, 4-split är det som gäller nu! Jag menar inte att den träning jag senaste veckorna inte givit mig något - absolut inte, känner mig fortfarande stark och av de mått jag tagit så ligger jag i stort sett på samma som när jag började med det upplägget!



Pass 1 - Bröst - Obl. Rectus Abd.
Pass 2 - Rygg - Biceps - Obl. Internus Abd.
Pass 3 - Axlar - Triceps - Obl. Externus Abd.
Pass 4 - Ben - Obl. Transversus Abd.

EN vilodag i veckan! Planera in den  - viktigt!

8-10 reps á 2-3 set + 1 set 2-4 reps* (*=gäller endast 2 övningar/muskelgrupp)
Superset - Triset - Cirkel


Övningarna i upplägget... kommer i nästa inlägg..!

Neerko at INSTAGRAM
neerko_@hotmail.com

torsdag 23 augusti 2012

Ny kunskap..

Dagarna sedan mitt tidigare inlägg har varit intensiva - allt från min egen träning till andras träning - PT - men även som fotbollstränare! Helgen var även den händelserik med en otroligt bra utbildningsdag på lördagen! Innan jag återkommer till det vill jag bara lyfta fram hur skönt det känns att för varje träning som går och ju fler tillfällen man tränar andra - desto mer lär man sig själv och blir tryggare i det man gör! Jag ser utvecklingen, hos mig själv men framförallt hos de jag tränar! Det handlar inte bara om träningen som genomförs - varje tillfälle är ett steg på vägen till de mål individen har - själva perspektivet på träning förändras när man förstår varför man gör det man gör. En god inställning och framförallt en vilja - en tro på sig själv att man kan lyckas nå sina mål betyder så mycket!

Crosstraining

Lördagens schema var fullspäckat - underbart! Efter timmar av träning och workshops står jag här och kan med nöje meddela att utbildningen är klar och ytterligare kött på benen för kommande utmaningar! Ett stort antal repetitioner av SDHP, thrusters, snach och frivändningar - bland mycket annat underbart i träningsväg är jag utbildad Crosstraining-instruktör!


Crosstraining är en träningsform där du arbetar med komplexa och funktionella övningar - styrka, explosivitet, rörlighet, koordination, balans, kondition och core! Jag ser fram emot att se er som har möjlighet att närvara på mina klasser och hitta en ny träningsform som jag tror att ni garanterat kommer att gilla! Du blir starkare, uthålligare, rörligare, förbättrad koordinativ förmåga, förbättrad balans och förbättrad kondition - saker som jag kan garantera att du får genom denna träningsform!

Inte nog med att du får alla dessa egenskaper så har du en hög puls under hela passet vilket gör att du förbrukar en hel del energi! Ladda ordentligt - släpp allt i vardagen och träna hårt - gå därifrån med en underbar känsla i kroppen - du har jobbat och du mår så j'vla bra - du har lyckats - du vill mer! Våga prova!

Smakprov:


  • arbeta i intervaller
  • arbeta 35 sekunder - vila 5 sekunder - fyra stationer - tre varv = arbete totalt 8 minuter!

Viktigt med god uppvärmning och rörlighetsträning innan du börjar med den intensiva träningen - minimum 10 minuter!

  • övning 1: Räckhäv - supinerat grepp - smalt grepp.
  • övning 2: Armhävningar på stepbräda - brett grepp - explosiv upp -hopp in till smalt grepp.
  • övning 3: Burpees - glöm inte hopp och klapp över huvud.
  • övning 4: Walking plank - armbågsstående till handstående.

Burpees - 100 om dagen?

Eftersom du arbetar under en så pass kort tid så bör du ge allt du har i varje övning du genomför! 

Uppvärmning (10 min) + två omgångar/set (16 min) + rörlighet (5 min) + tid/vila mellan delarna (4 min)
= 40 minuter ! 


söndag 12 augusti 2012

Splittad träning

Med detta menas att man delar upp musklerna på olika träningspass under kommande veckan. Det gör att musklerna kan tränas hårdare då flera övningar per muskelgrupp genomförs samtidigt som de får tillräckligt med vila till nästa tillfälle om återhämtningen sköts på rätt sätt. Muskelnedbrytning sker när du tränar - ju hårdare du tränar desto större muskelnedbrytning sker - med bra återhämtning (god kost och bra sömn) sker en större muskeluppbyggnad och vi växer!

Som nybörjare bör du hitta ett grundprogram där du arbetar med 6-10 övningar och behandlar hela kroppen! Syftet med detta är att väcka musklerna och vänja de vid överbelastning. Allt bör ske successivt och med tålamod i ryggsäcken! Förändringar kommer att ske men allt går inte så fort så som många hoppas och tror! Som jag nämnde är träning belastning för kroppen som vid rätt mängd och utförande gör mycket gott för kroppen vid rätt återhämtning! Men det kan vid missbruk och en iver att nå snabba resultat leda till skador som gör att man mår sämre och inte kan träna! En muskel utvecklas och anpassar sig mycket snabbare än dina senor och muskelfästen vilket kan leda till inflammationer - som gör ont! Ett starkt tips är att ha tålamod och öka vikterna successivt så att kroppen vänjer sig i lagom tempo!


Nedan följer tips på hur du kan dela upp din träning - väljer du metod 1 så tar du punkt 1 från varje dag - metod 2 så väljer du andra punkten från varje dag osv...


2 split

Man delar upp musklerna på två träningspass där man genomför 1-2 träningspass per muskel/vecka.

  • Dag 1: 
    • Ben - Rygg - Biceps - Vader
  • Dag 2: 
    • Bröst - Axlar - Triceps - Mage


3 split

Man delar upp musklerna på tre träningspass där man genomför 1-2 träningspass per muskel/vecka.

  • Dag 1: 
    • Rygg - Axlar
      • Axlar - Triceps
  • Dag 2: 
    • Ben - Vader - Mage                    
      • Ben - Vader - Biceps
  • Dag 3: 
    • Bröst - Triceps - Biceps  
      • Rygg - Bröst - Mage


4 split

Man delar upp musklerna på fyra träningspass där man genomför 1 träningspass per muskel/vecka.

  • Dag 1: 
    • Bröst - Triceps             
      • Bröst - Biceps  
        • Rygg - Bröst
  • Dag 2: 
    • Rygg - Biceps 
      • Rygg - Triceps  
        • Ben - Mage
  • Dag 3: 
    • Ben - Vader  
      • Ben - Mage  
        • Axlar - Vader
  • Dag 4: 
    • Axlar - Mage  
      • Axlar - Vader  
        • Biceps - Triceps


5 split

Man delar upp musklerna på fem träningspass där man genomför 1 träningspass per muskel/vecka.

  • Dag 1: 
    • Rygg
      • Rygg - Baksida lår
  • Dag 2: 
    • Bröst - Triceps
      • Bröst - Framsida lår
  • Dag 3: 
    • Ben
      • Biceps - Triceps
  • Dag 4: 
    • Biceps - Mage
      • Axlar
  • Dag 5: 
    • Axlar - Vader
      • Vader - Mage

Styrketräningen kan självklart kombineras med konditionsträningen! Använd din kreativitet att skapa egna split-program - testa dig fram! Vad som passar just dig vet bara din kropp! Se bara till att musklerna får tillräckligt med vila mellan träningspassen och helst en vilodag från all träning så att kroppen laddar om! Det är lätt att man bara kör på och inte lyssnar på kroppen - den ger signaler om något är fel - blunda inte för de! - va försiktig och smart med din träning! Lycka till!

Vill du ha tips på övningar till ditt split-program? 

Maila mig om vilket/vilka mål du har med träningen - eventuella skador/sjukdomar/besvär - hur ofta du vill träna - vilken erfarenhet du har av träning!

neerko_@hotmail.com

lördag 11 augusti 2012

Inspiration

Augusti månad rullar på lite snabbt känns det som.. och snart är sommaren förbi.. den korta sommar som det hittills varit! Hur den än har varit hoppas jag att du haft sköna veckor av ledighet och återhämtning från den vanligt stressade och aktiva vardagen! Mycket gott unnar man sig under semestern och inte alls ovanligt att man kommer lite ur form! Självklart ska man unna sig av det goda men då ska man vara redo att jobba hårt när träningen fortsätter - inget kommer av sig självt så det är bara att bita i det sura äpplet och finna motivationen till att göra bra ifrån sig på träningsytan!


Familjen och arbetet är två skäl av flera andra till varför vi inte rör oss tillräckligt. Vi glömmer bort våra egna behov samt den motion vi behöver! Vi är helt enkelt för upptagna - för upptagna att investera i det som gör att vi orkar med det vi tycker är viktigt i vår vardag! Barn älskar att leka och som förälder vill du förhoppningsvis vara där och leka med de?! Efter en lång och stressig dag på jobbet kanske energin inte ligger på topp och orken för aktiviteter inte finns där.. vänj kroppen för högre intensitet i vardagen genom att träna - bli stark - bli uthållig!


En liten insats krävs för att du ska klara av de krav vardagen ställer! 


Jag har redan förklarat de fysiologiska effekterna av fysisk aktivitet så det behöver jag inte gå in på igen. Men jag hoppas att du vet känslan när du väl var "vältränad" - hur mycket bättre du mådde och hur mycket mer du orkade i vardagen än idag då du är "otränad"!? Tänk tillbaka till den tiden och hitta den känslan igen - hitta motivation! Träna för att bli gammal - för att få tid och ork att uppleva saker - för att hålla dig frisk och se bra ut! Ta tag i dig själv - sluta säg att du ska börja träna, gör det bara! - Knappast så att någon knackar på dörren och säger "nu ska du träna" - få människor har den "tiden" eller orken att ta tag i någon annan om den personen själv inte vill! 

Det finns ton av ursäkter.. en ursäkt ser jag som något som man säger när man gjort fel, fast man egentligen inte ville det.. varför ursäkta för att man inte tränar när man egentligen vill göra det? Vet du inte hur - fråga någon som kan - våga tro på att du kan klara det! Det finns en början till allt - och man blir bra på det man gör!



Det handlar om att hitta en aktivitet du trivs med och tycker om att genomföra - ett träningsprogram som du tycker är kul och passar dig - glädje är den bästa byggstenen - motivationen har du inom dig - du behöver bara inspiration för att hitta den!

Kan jag hjälpa dig? - Vägleda dig i din träning? - Kontakta mig! 
neerko_@hotmail.com

onsdag 1 augusti 2012

Träningstermer

Att kliva in på träningsytan kan för många vara helt nytt. Människor runt omkring en använder sig av termer som man tycker låter bra men tyvärr inte förstår alls vad de betyder. Jag tänker här nedan förklara de termer som kan komma att användas när du tränar!


  • Reps - Antal repetitioner i ett set.
  • Set - Antal omgångar per övning.
  • Superset - Två olika övningar direkt efter varandra utan vila mellan seten.
  • Triset - Tre olika övningar för samma muskelgrupp direkt efter varandra utan vila mellan seten.
  • Cirkel - Flera övningar direkt efter varandra, 4-5 st för samma muskelgrupp - upp till 10 för flera muskelgrupper. Man kan även göra en liten cirkel på 3 övningar enligt min åsikt! Blanda kondition med styrka!
  • Dropset - Övningarna i första setet genomförs med någorlunda höga vikter - minska vikten stegvis ju högre upp i seten du kommer. Tips: 4 set - 4 olika vikter - ingen vila mellan seten.
  • Failure - Man pressar ut muskelns sista krafter.
  • Intensitet - Hur pass ansträngande övningen ska genomföras - t.ex. 85% av max HF (hjärtfrekvens).
  • Duration - Hur länge övningen kommer genomföras.

Man kan även höra begreppet splittad träning, 2 till 5-split, väldigt vanligt förekommande i träningsvärlden som jag förklarar för er inom kort samt ger exempel på hur och vad man bör tänka på när det kommer till det. Det kommer även tips på övningar till begreppen ovan!

På återseende!

tisdag 31 juli 2012

Ben

Yes folks... time for part three! Ben kompletterat med magträning (raka bukmuskeln) där jag valt att gå ned i antal övningar då flertalet av övningarna är instabila och komplexa och tar mycket energi! Samtidigt fortsätter fotbollssäsongen för min del vilket gör att benen kommer få sin träning även där!

Knäböj
  • Knäböj
  • Raka marklyft
  • Utfallssteg
  • Benspark
  • Vadpress
  • Sittande crunch med rep
  • Liggande benresning
  • Situps

Benspark och vadpressen väljer jag att köra i ett superset - direkt efter varandra utan vila! Vid genomförande av många övningar i de övriga uppläggen i mitt 3-split program - krävs en god bålstabilitet - använd dig av S-metoden!
Raka marklyft

S-metoden

Testa först utan vikter att hitta den - håll händerna på varsin sida av midjan i ett avslappnat läge i magen - bit ihop med tänderna och uttala ett långvarigt S - bålen spänns hela vägen runt vilket du känner med fingrarna! Den känslan du får där i bålen ska du hitta när du genomför övningar där det krävs en god bålstabilitet!

Utfallssteg
Det är lätt hänt att man "tappar" knäna vid utförande av knäböj och utfallssteg - knäna tenderar att falla inåt och du tappar oftast överkroppen vid fel position i underkroppen. Knäna ska vara rakt över fötterna och stabiliseras av bålen/höften. Därför är det viktigt att fokusera och verkligen se till att du har god teknik - faller knäna inåt på vägen ner så får du se till att rätta till det innan du kliver upp - FUSKA INTE - du kan skada dig! 

Ett annat besvär/problem som många upplever är att man har svårt att hålla hälarna kvar i golvet = kort och stram vadmuskulatur - oftast M. Soleus - den inre vadmuskeln som inte är tillräckligt rörlig och begränsar tekniken! Ett hjälpmedel i detta fall kan vara att lägga en planka alternativt viktskivor under hälarna - där får man se till att man med tiden minskar höjden på dessa (samtidigt som man bör genomföra rörlighetsträning regelbundet för att bli rörligare). Sätesmuskeln och hamstringsmuskulaturen tenderar även den att vara stram och orörlig vilket även detta begränsar det tekniska utförandet! - Rörlighetsträna!

Har du frågor kring utförandet av övningarna ovan eller i tidigare inlägg så kommentera nedan alt. skriv till min mail - neerko_@hotmail.com

neerko at INSTAGRAM
neerko at KIK

fredag 27 juli 2012

Rygg - Biceps

Solen skiner i Stockholm som aldrig förr detta år... underbart väder att spendera ute och njuta av en härlig fruktsallad och dryck! Förhoppningsvis har du hunnit med ett träningspass innan du börjat njuta av värmen alternativt att du laddar inför ett träningspass när solen börjat avta en aning! 

schemat för mig står det RYGG - BICEPS - övningar likt mitt förra upplägg - dock med små förändringar!

Marklyft


  • Marklyft
  • Chins
  • Låg rodd i cable
  • Serratus anterior
  • Låg rodd hantel
  • Enarms latsdrag
  • Bicepscurl hantel
  • Skottcurl
  • Bålrotation i cable
  • Diagonala situps



Jag använder mig av superset (låg rodd cable+serratus anterior, låg rodd hantel+enarms latsdrag) för att hålla intensiteten upp under träningspasset. Superset innebär att man genomför två övningar direkt efter varandra utan vila. Det brukar definieras med att två antagonister supersets men går alldelles utmärkt att superseta samma muskelgrupper!

Remember - första passet - 8-10 reps - andra passet 3-6 reps - båda * 2-3 set! Och som jag sa tidigare - UTMANA DIG SJÄLV! Det är när du pressar dig till att ta den extra repetitionen som gör att du blir starkare och får bättre resultat!

onsdag 25 juli 2012

Bröst - Axlar - Triceps

Första upplägget behandlar som i mitt förra upplägg - pressövningar... jag har valt att dela upp magen i tre delar där jag tar med en del per träningsuplägg! 

Militärpress
  • Bänkpress
  • Militärpress
  • Dips
  • Flyes i cable uppåt
  • Flyes i cable nedåt
  • Tricepspress med rep
  • Omvänd tricepspress stång
  • Axlar - 3 steg - med hantel - drag mot hakan - sidolyft - framlutad sidolyft
  • Sidböj stående med vikt
  • Sidböj liggande crunchposition

As I said... 
Första passet ska vara 8-10 reps och det andra 3-6 reps * 2-3 set!


Att tänka på: 

  • God teknik - är du osäker - fråga personal på gymmet!
  • Andningen
  • Fokusera!
  • Utmana dig själv!
  • Ta hjälp av andra på gymmet när du kör de tyngre passen (även 8-10 reps) så du verkligen kan pressa dig själv att maxa! Annars rekommenderar jag att du använder dig av SMITH-maskinen om ingen hjälp finns tillgänglig!

Sätt upp ett långsiktigt mål med din träning - dela upp det i delmål - ha en deadline när du vill uppnå det, annars finns risken att man inte anstränger sig fullt ut! Dokumentera gärna hur du ser ut idag - när du startar - bilder/omfångsmått/fettprocent/video - och checka med jämna mellanrum - varannan vecka, och se hur utvecklingen går!



neerko at INSTAGRAM - FOLLOW

tisdag 24 juli 2012

Ny - egen - metod!

Allright... periodiska fastan är över och mitt experiment att testa det gick som jag ville! Resultatet har ni sett i tidigare inlägg så döm själva. Jag tog en vecka ledigt från träningen för att återhämta kroppen en aning och drog igång ett nytt projekt igår. Vi är alla unika och våra kroppar reagerar olika vid olika metoder - jag tänker testa denna metod som jag själv komponerat ihop för att se hur kroppen reagerar vid den här typen av upplägg.


  • 3-split - träna 6 dagar i veckan - muskelgrupperna tränas 2 gånger/v - 1 vilodag
  • Pass 1: 8-10 reps * 2-3 set 
  • Pass 2: 3-6 reps * 2-3 set
  • Promenad på morgonen minst 4 km alt. 30-45 minuter - 2-4 ggr/v
  • Ingen fasta - äta alla måltider som vanligt
  • Tillsätta långsamma kolhydrater 1,5h innan träning - snabba kolhydrater 30 min innan - 10g BCAA 5-15 min innan - 10g BCAA efter träning - större måltid 1 timme efter träning - minimalt kaloriintag efter 22.00!
  • Sömn: 8 timmar!

Va säger du... testa detta med mig?
Deadline: 2012-09-03!!

Hur jag lägger upp träningen kommer senare under dagen...

måndag 23 juli 2012

Uppvärmning

Ingen eller helt enkelt för dålig uppvärmning kan leda till sen- muskel- och ledskador! Inte nog med att kroppstemperaturen och muskeltemperaturen ökar i kroppen för att förbereda den för de kommande övningar och belastning, så förbereder sig kroppen även psykiskt. Med psykiskt menar jag att man många gånger kommer ner till träningsytan och inte riktigt är redo för den kommande träningen, koncentrationen finns helt enkelt inte där. Men med en ordentlig uppvärmning börjar man fokusera och hitta motivationen då man förbereder sig för det kommande arbetet!

En ordentlig uppvärmning inför ett träningspass har en prestationshöjande effekt! För att få så bra prestationshöjande effekt som möjligt bör man värma upp i minst 10 minuter. Det kan bl.a. vara i form av någon konditionsmaskin eller ett enkelt hopprep. Samtidigt kan det även kombineras med dynamiska rörlighetsövningar under och/eller efter uppvärmningen.

Innan en muskel blir uppvärmd är den hyfsat oelastisk vilken riskerar att brista om någon hastig rörelse utförs. När vi värmer upp ökar även syretransporten och transporten av näringsämnen till musklerna samtidigt som man förbereder energisystemen att producera mer energi. Det är viktigt att värma upp!

  • Minst 10 minuter
  • Intensiteten bör successivt öka
  • Konditionsmaskin/löpning ute alt. ett hopprep + dynamiska rörlighetsövningar

Inom konditionsträning använder man sig av ett begrepp vid namn syreskuld. Detta stadium uppstår då kroppen arbetar i en för hög intensitet i förhållande till hur kroppen förberett sig för arbetet. För lite syre tillförs helt enkelt till de muskelceller som behöver mer. Ett exempel kan vara att du plötsligt måste springa för att hinna med tåget och trots att du sedan står eller sitter still så flåsar du. Det som händer då är att du betalar tillbaka skulden genom att andas hastigt. 

Om du är medveten om intensiteten till det kommande arbetet kan det vara bra att hitta ditt steady state! Allright... vad är steady state? Jo, när tillgång och efterfrågan på syre hamnar i balans. Med andra ord, muskelcellerna behöver en viss mängd syre beroende på intensitet, när de har fått de så har vi uppnått steady state! Ju bättre tränad du är desto snabbare hittar du det! Därför påpekar jag återigen - intensiteten bör öka gradvis - annars får man syreskuld och man drar på sig mjölksyra vilket i slutändan kan ha en negativ effekt på träningen! Får man syreskuld så måste man betala tillbaka den vilket innebär att intensiteten måste sänkas - ordentligt!



Träna hårt - arbeta mot dina mål - men glöm inte, VÄRM UPP!

söndag 22 juli 2012

Rädda liv

En vecka har snart passerat sedan mitt förra inlägg. Arbete på annan ort har tyvärr inte gett mig tid att skriva. Det har varit en fullspäckad vecka med många nya bekantskaper och aktiviteter fyllda av glädje. Epilepsianfall och blodtrycksfall (vad jag tror) bland deltagare och ledare har skett vilket har utmärkt denna vecka till händelserik utöver allt det roliga som ägt rum. Individer har anlänt med stora drömmar och mål att utvecklas och växa inom den sport de älskar mest! Drömmar som i framtiden kan uppfyllas men samtidigt kan allt försvinna om något riktigt illa händer...

Hjärtat är en muskel, den viktigaste av de alla, som man ska och bör ta hand om. Men ibland händer det som inte får hända och allt man kan hoppas på är att någon i din omgivning i just den stunden kan hjälpa dig. Stannar hjärtat så slutar blodcirkulationen i kroppen, stannar hjärtat så slutar vi att andas och vi kan inte syresätta vår kropp! Når syre inte ut till en viss del så dör den delen av kroppen! Andningsstopp är även det förekommande, vanligast pga att hjärtat stannar först. Det kan även vara stängda andningsvägar av tungan hos en medvetslös person eller av ett annat hinder i luftvägarna, kvävning, drunkning, förgiftning, skador på huvuden eller hjärnblödning. Syrebristen gör att man blir medvetslös (tar ca 1-2 minuter tills det sker beroende på ålder och hur vida personen är frisk i utgångsläget) vilket gör situationen till väldigt akut!

Hjärnan klarar sig någon minut utan syre (ca 2-5 minuter). För lång tid utan syre kan man få hjärnskador som vänder ut och in på det liv du tidigare levt. I värsta fall knackar döden på dörren och då är det försent...

Det har på senare år utbildats fler och fler i HLR (hjärt- lungräddning), skolor har infört det i undervisningen och allt fler företag skickar sina anställda för att lära sig. Men samtidigt finns det många som idag går ute på gatan och inte har en aning om vad de ska göra om någons hjärta slutar slå. Paniken flyger in i kroppen och man är rädd att göra fel så man agerar inte... man vågar inte... man vet inte hur! Varje dag drabbas fler än 20 personer av ett plötsligt och oväntat hjärtstopp - det kan ske varsomhelst men sker till 70% i hemmet. Chansen att överleva vid ett hjärtstopp ökar med 2-3 gånger om hjärt-och lungräddningen börjar i tid. Din hjälp kan betyda väldigt mycket!

Hur genomför man HLR? 


  • Genomför en medvetandekontroll - 
  1. Är personen vi medvetande? - Skaka på axlarna - Hallå!?
  2. Andas personen? - Böj huvudet bakåt och lyssna samt känn efter om andning finns.
  3. Har personen puls? - Känn efter i max 10 sekunder - två fingrar mitt på halsen, dra dem 1-2 cm åt sidan (ej så att handen ligger över halsen).
Nej? - Skaffa hjälp (Helst att någon annan gör det om du inte är själv - 112) - så kan du  Starta HLR:

  • Starta med bröstkompressioner - 100-dels takt (100/minut) - djup 4-5 cm - släpp upp bröstkorgen mellan kompressioner.
  • 30 kompressioner i följd  - därefter 2 inblåsningar - 30:2-MITT PÅ!
  • Placera din hand mitt på bröstet.
  • HLR ska pågå tills ambulansen kommit - SLUTA INTE!
  • Är ni två eller flera på plats? - Byt av varandra varannan minut - HLR är krävande!
  • Avsluta HLR om normal andning återkommer.

Bröstkompressioner


Det är viktigt att man trycker hårt och snabbt med takten 100 kompressioner på en minut. Med 30 kompressioner i följd ökar vi blodflödet - det är viktigt att släppa tillbaka bröstkorgen hela vägen så att hjärtat kan fyllas med blod för att man ska kunna pressa ut det i nästa kompression. Tänk på att det är med handloven som du ska trycka på bröstet med.

  • Händerna ovanpå varandra  
  • Knäpp fingrarna 
  • Raka armar 
  • Axlar rakt ovanför händerna 
  • Knäna nära personen  
  • Utför HLR på HÅRT underlag - ej i säng! 


Andning/Inblåsningar


Blodet måste nu syresättas vilket sker genom inblåsningar. För att detta ska kunna ske måste den drabbade personen ha fria luftvägar till lungorna.

Öppen luftväg:

  • Lägg en hand på pannan
  • Två fingrar under hakan (med den andra handen)
  • Lyft upp hakan samtidigt som du böjer huvudet bakåt


Inblåsning:

  • Knip om näsan med tumme och pekfinger
  • Håll kvar fingrarna under hakan och böj huvudet bakåt
  • Gapa så stort att du täcker hela personens mun med din egen
  • Långsamt och försiktigt andetag blåses in
  • Blås tillräckligt tills du ser att bröstet på personen höjer sig.


God kvalitet är viktigt - en serie med bröstkompressioner och inblåsningar ska ta 30 sekunder:

  • 30 kompressioner = 18 sek
  • Förflyttning till inblåsning = 4 sek
  • 1 inblåsning = 1 sek
  • Utandning = 1 sek
  • Nästa inblåsning = 1 sek
  • Utandning = 1 sek
  • Förflyttning till kompressioner = 4 sek
Med andra ord ska du på två minuter hinna med 120 kompressioner och 8 inblåsningar! Hinner du med fler så har du komprimerat bröstkorgen eller blåst in för snabbt - hinner du med färre så måste du göra bättre ifrån dig - det handlar om liv eller död!

Stabilt sidoläge:


  • Personen på rygg framför dig
  • Lägg ut armen närmast dig rakt ut på golvet
  • Bortre armen tvärs över bröstet, upp mot axeln
  • Vinkla upp bortre knät
  • Lägg din ena hand på knät och den andra på axeln - tryck med båda och rulla personen mot dig
  • Sträck ut det undre benet så att personen ligger stabilt
  • Bör bak huvudet så att luftvägar blir fria
  • Placera handen som varit på axeln under hakan så att huvudet inte åker ned

30:2-MITT PÅ

Jag hoppas att du haft ork att läsa hela vägen hit - intresse att lära dig något otroligt viktigt - i värsta fall repeterat något otroligt viktigt! En kunskap man kan vara stolt över att kunna - DU KAN RÄDDA LIV! Målet med inlägget har varit att sprida budskapet vidare om HLR - ju fler i din omgivning som kan det - skapas en trygghet i din vardag - en trygghet hos andra att du kan det - du kan hjälpa någon i din familj, din vän, din kollega eller en helt främmande person ute på stan.

Länkar en video som jag tycker du bör kolla på:



Gå in på HLR Rådet vid frågor alt. skicka dessa till min mail eller i kommentaren nedanför så besvarar jag de.

måndag 9 juli 2012

Blodtrycket

Högt blodtryck (HYPERTONI) blir allt vanligare bland den svenska befolkningen. Flertalet är födda med det medan andra får det med tiden. Delar av det har mycket med din livsstil att göra! Hur fysiskt aktiv är du om dagarna? Vad stoppar du i dig för mat och vad för dryck?

Ju äldre du blir resulterar det oftast i att du blir mindre fysiskt aktiv. Mindre fysiskt aktiv = komplikationer/sjukdomar = den ena leder till den andra och du måste avsätta tid för det! Har du inte tid att avsätta för fysisk aktivitet, måste du förr eller senare avsätta tid för sjukdom!! Så varför vänta? Förebygg! Träna inte för att bli yngre - träna för att bli gammal - förläng ditt liv! Bli starkare så du har möjlighet att göra mer när du blir äldre!

Blodtrycket har ett Systoliskt (över) och ett Diastoliskt (under) blodtryck.

Normalt blodtryck: 120/80 mmHg (millimeter kvicksilver)
Högt blodtryck: 140/90 mmHg
Ca >180/105 mmHg (viloblodtryck) bör man inta läkemedel först då det inte räcker med fysisk aktivitet och kost - därefter använda fysisk aktivitet som behandling.

Vid ett blodtryck på 200/115 mmHg får du absolut inte utsätta dig för fysisk aktivitet! FÖRBJUDET!! (ev.yrsel, huvudvärk, förändrat allmäntillstånd = åk akut till sjukhus!)

Formeln för blodtryck: BT = HF (hjärtfrekvens) x SV (slagvolym) x PR (perifiert resistens/kärlmotstånd)

Personer med en högre kondition och har högt blodtryck har lägre risk för generell död, jämfört med personer med rekommenderat blodtryck och har låg kondition! (Blair et al., 1989)


Sänkt puls i vila (vilopuls) och vid submaximalt arbete leder till att man sänker blodtrycket. Det sker ett sänkt kärlmotstånd pga fler kapillärer, du får en förbättrad venös kapacitet (blodets väg genom venerna tillbaka mot hjärtat), förbättrad insulinkänslighet och minskad inlagring av blodfetter i kärlen då mängden av det goda kolesterolet HDL ökar. Med andra ord: Fysisk aktivitet sänker ditt blodtryck!!


Med regelbunden konditionsträning sänks blodtrycket med 7 mmHg systoliskt och 5 mmHg diastoliskt. Styrketräning har även det god inverkan på blodtrycket då det vid regelbunden träning sänker blodtrycket 3-4 mmHg systoliskt och 3-4 mmHg diastoliskt. Regelbundet för mig innebär inte 1-2 gånger i veckan - snarare 3-5 gånger i veckan! Hur prioriterar du dina vardag? Hur mycket värdesätter du din hälsa?


Vilka behandlingsåtgärder ska du vidta om du har högt blodtryck? 

Vi börjar med livsstilsåtgärder:

  • Fysisk aktivitet (HF och PK ned)
  • Minska intag av fett, salt, socker i kosten (PK ned)
  • Gå ned i vikt (HF och PK ned)
  • Sluta röka (HF och PK ned)
  • Inta alkohol med måtta (HF och PK ned)
  • Undvik stress (HF och PK ned)
Vid behov av läkemedel bör du diskutera med din läkare!
Blodtrycksmätare + stetoskop
Pris: ca 200-300 kr


Blodtrycksmätare automatisk
Pris: ca 300-700 kr

Återigen ett lite längre inlägg som jag hoppas ni tagit er igenom! Förhoppningsvis leder denna information till någon nytta och att jag inspirerar dig till att ändra dina livstilsvanor till de bättre!


Lämna gärna kommentarer nedan om vad ni tycker om detta inlägg! Tack! 

söndag 8 juli 2012

Push!

Bröst - Axlar - Triceps


Before I continue with information and knowledge about training and health.. så ska jag presentera mitt tredje och sista pass i mitt program. Som jag tidigare nämnt har jag valt att dela in min träning i press- och dragövningar samt ben - mage. Fokus är densamma på antalet set och repetitioner som i förra passet, 3-4 set á 3-6 reps (styrka) samt ett set á 8-12 reps (muskeltillväxt).

Problemet som jag kan uppleva bland de man pratar med är att man sällan vågar ta allt för tunga vikter när man tränar själv då man känner att man inte vågar ifall man inte skulle orka "hela vägen". Oftast finns det andra på gymet och mitt tips är att man ber någon passa om man köra tunga vikter. Majoriteten är hjälpsamma och ställer gärna upp då de säkert själva skulle behöva det i vissa situationer. Fördelen med att våga fråga och man får hjälp är att man helt plötsligt har fått en bekant på träningsytan. En bekant som framöver kanske kan bli en vän! Om inget annat skapar det dig förhoppningsvis mer trygghet där du tränar och att du kan få mer ut av din träning!

För att återgå till mitt program.. tredje och sista passet är pressövningar;
Bröst - Axlar - Triceps

  • Bänkpress
  • Militärpress
  • Armhävningar på medicinboll
  • Flyes uppåt i cable
  • Flyes nedåt i cable
  • Lyft åt sidan hantel (axlar)
  • Frenchpress
  • Tricepspress omvänt grepp

Oavsett vilka övningar du väljer att köra så är det viktigt att du utför övningarna tekniskt korrekt. Var noga med din teknik så att du inte skadar dig eller arbetar med fler muskler än nödvändigt (slösar mycket energi på att koppla in fler) samt att du inte får den effekt av träningen du önskar. 

Tips på upplägg med mitt program:

Måndag: Rygg - Biceps (promenad på morgon)
Tisdag: Bröst - Axlar - Triceps (promenad på morgon)
Onsdag: Ben - Mage
Torsdag: Rygg - Biceps
Fredag: Bröst - Axlar - Triceps (promenad på morgon)
Lördag: Ben - Mage (promenad på morgon)
Söndag: VILA!!

För att hålla fettprocenten nere väljer jag även att promenera/cykla 3-4 gånger i veckan á 30-45 minuter (lågintensivt så att jag inte belastar musklerna tung så som löpning skulle göra).

Imorgon är det VILA som gäller - åter till arbetet - men vila från träning. På tisdag kör vi igen och då med Rygg - Biceps på schemat med en promenad tidigt på morgonen för att förbränna lite! 

Nu drar vi..

Rygg - Biceps


Lördag visade sig bli en varm och skön dag. Innan grill (goda köttbitar!), sol och trevligt umgänge var det dags att spendera lite tid på träningsytan! På schemat idag stod det Rygg - Biceps! Jag har valt att dela in min träning i drag- och pressövningar samt ben - mage som jag nämnde i det tidigare inlägget. Gott med energi, viktväst med i bagaget och ett hungrigt jag (sugen på träning) klev in i träningslokalen för att investera i mig själv. Som vanligt innan det var dags för de tunga lyften så värmdes det upp. God uppvärmning är viktigt då du kan skilja mycket i prestation beroende på hur tillräckligt uppvärmd du är. Samtidigt som du höjer kroppstemperaturen så smörjer du in lederna och förbereder dig för det kommande arbete. En dålig uppvärmning kan resultera i skador men även i prestationssvårigheter/nedsättning. Jag rekommenderar att du till ett ryggpass värmer upp i roddergonometern/roddmaskinen alternativt i crosstrainern då kommande rörelser utövas under uppvärmningen.


Övningar i detta pass:

  • Marklyft
  • Chins
  • Låg rodd i dragmaskin/cable
  • Hantelrodd
  • Omvända flyes i cable/hantlar
  • Bicepscurl med hantel
  • Skottcurl stående

Då mitt mål är att bli starkare samtidigt som jag vill få muskeltillväxt utför jag 3-4 set á 3-6 reps följt av ett set á 8-12 reps. En så kallad konjugerad periodisering - där man fokuserar på att utveckla flera egenskaper samtidigt så som styrka och muskeltillväxt.

Glöm inte att fylla på dina energiförråd i kroppen samt se till att få dina timmars sömn som är väl behövda för  din återhämtning samt för att du ska kunna prestera på topp. Proteiner är otroligt viktigt då du tränar då de fungerar som byggstenar till musklerna. Får man inte i sig tillräckligt med proteiner kommer muskelnedbrytning att ske vilket vi absolut vill undvika! Nutrition och tips på intag av energi tas upp framöver! 

lördag 7 juli 2012

Gårdagens träningspass

Ben - Mage

Det kändes måste jag erkänna lite tungt i kroppen igår! Efter två kunder var det dags för egenvård i form av träning! Ben - Mage stod på schemat igår! Ben som generellt tar mycket energi att träna! Dels för att jag överbelastar med vikter men även då man i flertalet övningar arbetar med hela kroppen (dessutom är det stora muskelgrupper som arbetar)! Hursomhelst tycker jag att jag laddat bra inför passet men övningarna gjorde sitt att jag kände mig finito när jag avslutat sista magövningen!

Passet bestod av:

• Frontböj
• Raka marklyft
• Djupa utfallssteg mellan bänkar med vikt
• Benspark
• Vadpress
• Sittande crunches i cable
• Plankan
• Omvänd crunch med lutning
• Bålrotation




Där jag överbelastar med vikter håller jag mig till 3-6 reps á 3 set exkl. ett uppvärmningsset för att bana in rörelsen samt avslutar med ett set 8-12 reps för muskeltillväxt. De sistnämnda övningarna (plankan, omvänd crunch med lutning och bålrotation) utförs i en mindre cirkel där jag arbetar i 45 sekunder - vilar 15 sekunder - tre varv med en lite längre vila på 1-2 minuter mellan varven.


Jag har sedan två veckor börjat med ett 3-split program där jag arbetar mig genom muskelgrupperna två gånger i veckan med en vilodag.

Exempel på träningsupplägg: 

Måndag: PASS 1
Tisdag: PASS 2
OnsdagPASS 3
Torsdag: PASS 1
FredagPASS 2
Lördag: PASS 3
Söndag: VILA!

Jag kommer inom kort beskriva de olika begrepp som oftast används inom träning. Nu drar jag till gymmet för dagens pass!

Feedback och frågor kring träning och hälsa tas gärna här nedan i kommentarerna!

torsdag 5 juli 2012

Fysisk aktivitet

Fysiologiska effekter av regelbunden fysisk aktivitet:

  • Ökad muskelmassa
  • Ökad bentäthet
  • Sänkt blodtryck
  • Sänkta "dåliga" blodfetter (TG, LDL)
  • Höjer "goda" blodfettet (HDL)
  • Ökad syreupptagningsförmåga (bättre kondition)
  • Fler blodkärl i skelettmuskulaturen
  • Sänkt pulsfrekvens i vila och vid ansträngning
  • Förbättrad balans
  • Ökad rörlighet
  • Bättre sömn
  • Ökad insulinkänslighet
  • Ökade enzymer av betydelse för ämnesomsättningen i skelettmuskulaturen
  • Ökat välbefinnande
  • Minskade halter av kortisol (stresshormon)
  • Minskad produktion av mjölksyra under arbete
  • Bättre förmåga att utnyttja fett vid förbränning i arbetande muskler
  • Ökad uthållighet
  • Motverkar övervikt
  • Minskad dödlighet/sjuklighet vad gäller hjärt-kärlsjukdomar, typ II-diabetes, depression, cancer, benskörhet, fetma
Som ni kan läsa ovan så finns det bra många fördelar med fysisk aktivitet! Inte nog med att vi mår bättre så har det en psykologisk verkan där vi känner oss mer trygga i de vi är och trivs bättre i de kroppar vi är födda i. Fetman har de senaste årtionden ökat markant där det mer än fördubblats de senaste 10 åren. Har samhället blivit för bekvämt för att vi ska klara av att ta hand om vår kropp? Vi åker bil/tåg/buss överallt, vi tar rulltrappan där den finns trots att det finns en trappa bredvid. Är det obekvämt att anstränga sig? Gör det ont att anstränga sig?

Enligt FYSS (Fysisk aktivitet som sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) rekommenderas individen att dagligen ger sig en dos av 30 minuter måttligt intensiv fysisk aktivitet per dag alternativt högintensivt tre gånger i veckan. Barn bör ge sig en daglig dos av 60 minuter måttlig och högintensiv fysisk aktivitet.


Enlig ACSM (American College of Sports Medecine) och AHA (American Heart Association) bör vuxna (18-65), utöver FYSS:s rekommendationer, utföra styrketräning minst två gånger per vecka (8-10 övningar á 8-12 reps) för att behålla eller öka muskulär uthållighet och styrka. 

Du löper större risk för insjuknande och död i hjärt-kärlsjukdomar om du är normalviktig och har dålig kondition än om du är överviktig och har god kondition.

Studier finns även där man kan bevisa att resultat av fysisk aktivitet kan mätas upp till 90-års åldern! Med resultat menar jag att många av de fysiologiska effekterna som jag ovan nämnt även kan ske i de senare åren. Däremot ser man att det är svårt att bygga muskler, men man blir starkare och mer uthållig vilket i sin tur kan göra otrolig skillnad i vardagen. 

Det är aldrig försent att börja träna!! Behöver du nå botten för att en förändring ska ske i din vardag? Små förändringar i din vardag kan göra stora förändringar (förbättringar) i ditt liv! Kroppen är din, ingen annan än du själv bär ansvaret för hur den ska se ut på ut- eller insidan. Kroppen är så fantastisk att den anpassar sig till allt du gör. Du kanske saknar kunskap, du kanske är rädd? Ibland klarar man inte av allt, men det finns alltid någon som kan vägleda dig mot de mål du har! Mål ska vara SMARTA, och mål är viktiga att ha, det blir lättare att nå resultat!

Såg häromdagen en text där det stod "Yesterday you said tomorrow!"... gissar att många tänker just så dag in och ut och aldrig gör något! "Just do it!"... håller du inte med?